Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het aanvraagproces

avatar

Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het aanvraagproces

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het aanvraagprocesDe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft als doel mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen en hen actief deel te laten nemen aan de maatschappij. In dit artikel wordt toegelicht wat de Wmo inhoudt, welke voorzieningen beschikbaar zijn en hoe u een aanvraag kunt indienen.

Wat houdt de Wmo in en voor wie is deze bedoeld?

De Wmo richt zich op personen die met behulp van extra voorzieningen zelfstandig thuis willen blijven wonen en actief willen blijven deelnemen aan de maatschappij. Deze voorzieningen kunnen worden aangevraagd bij de gemeente.

Beschikbare voorzieningen onder de Wmo

Onder de Wmo vallen diverse voorzieningen, waaronder:

  • Vervoersvoorzieningen (bijvoorbeeld een scootmobiel of regiotaxi)
  • Huishoudelijke hulp (zoals opruim- en schoonmaakwerkzaamheden)
  • Individuele begeleiding
  • Woningaanpassingen (zoals een traplift, het verwijderen van drempels, elektrische deuropeners)
  • Dagbesteding op maat
  • Ondersteuning van mantelzorgers

Het indienen van een melding Wmo

Indien u denkt in aanmerking te komen voor een van de voorzieningen, kunt u een melding doen bij uw gemeente. De gemeente onderzoekt vervolgens uw situatie en beoordeelt welke ondersteuning u nodig heeft. De gemeente compenseert tot het punt waarop u op een vergelijkbare manier als personen zonder beperking kunt participeren. Hierbij wordt rekening gehouden met uw persoonlijke omstandigheden en moet de ondersteuning in redelijke verhouding staan tot uw situatie voorafgaand aan uw ondersteuningsbehoefte.

Keuze tussen zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb)

Wanneer u in aanmerking komt voor een voorziening, kunt u doorgaans kiezen tussen zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb).

  • Zorg in natura: U ontvangt ondersteuning van een aanbieder die een contract heeft met de gemeente. De zorgaanbieder onderhoudt het contact met de gemeente en u hoeft geen administratie bij te houden.
  • Persoonsgebonden budget (pgb): U heeft de mogelijkheid zelf te bepalen wie u ondersteunt. Dit brengt echter met zich mee dat u zelf overeenkomsten moet sluiten met uw ondersteuners en een administratie moet bijhouden. Gemeenten kunnen voorwaarden stellen aan het gebruik van een pgb om te waarborgen dat u de juiste ondersteuning ontvangt.

Van melding naar aanvraag Wmo

Na het indienen van een melding heeft de gemeente zes weken de tijd om een onderzoek uit te voeren. Na afronding van dit onderzoek, of na het verstrijken van de zes weken, kunt u een aanvraag indienen op grond van de Wmo. De gemeente heeft vervolgens twee weken de tijd om een besluit over uw aanvraag te nemen.

Het verschil tussen een melding en een aanvraag is van belang, omdat na een aanvraag de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is en u meer rechtsbescherming heeft.

Het besluit Wmo

Naar aanleiding van uw aanvraag neemt de gemeente een besluit, een schriftelijke beslissing over uw aanvraag. In dit besluit wordt aangegeven of de gevraagde voorziening wordt verstrekt, voor welke periode en in welke omvang. Bijvoorbeeld: een besluit kan zijn dat er voor een periode van één jaar 2,5 uur per week hulp bij het huishouden wordt verstrekt.

Niet eens met het besluit? Maak bezwaar!

Indien uw aanvraag wordt afgewezen, of u minder ondersteuning krijgt dan aangevraagd, kunt u binnen zes weken na het besluit bezwaar maken.

In de bezwaarprocedure kunt u aangeven waarom u het niet eens bent met het besluit. U krijgt de gelegenheid om aanvullende stukken in te dienen en uw standpunt tijdens een (telefonische) hoorzitting toe te lichten. De bezwaarmedewerker van de gemeente beoordeelt vervolgens of de gemeente zich aan alle regels heeft gehouden en of uw situatie goed in kaart is gebracht.

Hoe kan WS advocaten u bijstaan?

Hoewel het niet verplicht is om een advocaat in te schakelen voor een bezwaarprocedure, kan dit gezien de complexe regelgeving binnen de Wmo wel verstandig zijn. Naast de Wmo zijn er namelijk ook verordeningen, beleidsregels en nadere regels van toepassing.

Bovendien dient de Algemene wet bestuursrecht te worden gevolgd. Het inschakelen van WS advocaten voor deskundige hulp is daarom aan te raden.

Wilt u bespreken wat WS Advocaten voor u kan betekenen? Neem dan contact op via telefoonnummer 020 522 1999 of stuur een e-mail naar info@wsadvocaten.nl bij een vraag over Wmo.

Wmo advocaat amsterdam

Call Now Button
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Kan ik je helpen? Can I help you?