Het Wmo onderzoek: Wat u moet weten
Informatie en stappenplan Wmo onderzoek
Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn gemeenten verplicht hun inwoners te ondersteunen bij het zelfstandig blijven wonen en deelnemen aan de maatschappij. Hoewel de benamingen van de verschillende voorzieningen en het aanbod per gemeente kunnen verschillen, dient de gemeente altijd zorgvuldig de situatie van de persoon die een melding doet te onderzoeken.
Het onderzoek begint na de melding
Na een melding moet de gemeente onderzoeken op welke gebieden ondersteuning nodig is en wat de kenmerken zijn van de melder. De gemeente dient dit Wmo onderzoek binnen zes weken af te ronden, waarna een aanvraag voor een voorziening kan worden ingediend.
Waarom is Wmo onderzoek nodig?
Het belang van het onderzoek kan niet genoeg benadrukt worden. De Wmo is gericht op het bieden van maatwerk, wat betekent dat per persoon bekeken moet worden wat deze zelf kan en waar ondersteuning nodig is. Bij het onderzoek moeten dus de persoonlijke kenmerken van de melder in kaart worden gebracht. Aangezien geen enkele persoon hetzelfde is, bestaat er ook geen standaard onderzoek.
De stappen van het Wmo onderzoek
De hoogste bestuursrechter van Nederland, de Centrale Raad van Beroep, heeft uiteengezet waaraan het onderzoek van de gemeente moet voldoen. Het onderzoek moet minimaal de volgende stappen bevatten:
Stap 1: Het vaststellen van de hulpvraag
Na de melding is het aan de gemeente om te onderzoeken wat deze hulpvraag precies inhoudt. Wat zijn de beperkingen van de melder? Waar worden belemmeringen in ondervonden?
Stap 2: Vaststellen van de belemmeringen
Nadat de hulpvraag is vastgesteld, moet de gemeente bepalen welke belemmeringen de melder ervaart. Deze belemmeringen dienen betrekking te hebben op de zelfredzaamheid en/of het deelnemen aan de samenleving, bijvoorbeeld wanneer ondersteuning bij het huishouden nodig is.
Stap 3: Bepalen van benodigde ondersteuning
Wanneer de belemmeringen en de hulpvraag concreet in kaart zijn gebracht, moet de gemeente vaststellen welke specifieke ondersteuning nodig is om de zelfredzaamheid of participatie van de melder te bevorderen en hem of haar te helpen zich in de samenleving staande te houden.
Stap 4: Onderzoek naar eigen mogelijkheden en andere bronnen van hulp
De gemeente dient vervolgens te onderzoeken welke eigen mogelijkheden de melder heeft. Hierbij wordt geïnventariseerd in hoeverre eigen mogelijkheden, gebruikelijke hulp, mantelzorg en ondersteuning door andere personen uit het sociale netwerk voldoende hulp kunnen bieden. Ook wordt beoordeeld of algemene voorzieningen voldoende hulp en ondersteuning kunnen bieden.
Stap 5: Het vaststellen van de nodige compensatie
Nadat de eigen mogelijkheden in kaart zijn gebracht, moet de gemeente bepalen welke behoeften nog bestaan en door de gemeente gecompenseerd moeten worden. De zelfredzaamheid van de melder wordt afgewogen tegen de totale behoefte aan hulp en/of ondersteuning. Als er nog ondersteuning nodig is, moet de gemeente aangeven hoe deze ingevuld dient te worden.
Stap 6: Inschakelen van deskundigen
Indien nodig dient de gemeente een deskundige in te schakelen om de benodigde gegevens en inzichten te verkrijgen. Soms is er voldoende informatie en kan deze stap achterwege blijven.
De voorgenoemde stappen moeten door de gemeente in een verslag of rapportage worden vastgelegd
Deze documenten moeten aan de melder worden toegezonden. De melder heeft dan de gelegenheid om opmerkingen te plaatsen en verbeteringen voor te stellen, mits het gaat om feitelijke onjuistheden in het rapport. Als u het bijvoorbeeld niet eens bent met de conclusie van het rapport, kunt u het rapport tekenen voor gezien. Hiermee geeft u aan dat u het rapport ontvangen en gelezen hebt, zonder dat u instemt met de uitkomst. Het is belangrijk dat het rapport aan de gemeente wordt toegezonden, aangezien de gemeente op basis van het rapport een besluit neemt. Indien u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar aantekenen.
De stappen moeten in deze volgorde worden uitgevoerd
Het is cruciaal dat de gemeente de stappen volgens de juiste volgorde uitvoert. Alleen dan is er sprake van een behoorlijk onderzoek en mag de gemeente haar besluit op dit onderzoek baseren. Als de gemeente bijvoorbeeld eerst de eigen mogelijkheden inventariseert zonder de belemmeringen vast te stellen, is er geen sprake van een degelijk onderzoek. Het moet voorkomen worden dat te makkelijk wordt aangenomen dat een persoon voldoende ondersteuning heeft zonder dat de daadwerkelijke en benodigde ondersteuning is vastgesteld.
Waarom is dit belangrijk?
Indien de gemeente de stappen niet volgt en besluit zonder degelijk onderzoek, kan dit leiden tot besluiten waarbij mensen geen of niet de juiste hulp en/of ondersteuning krijgen. Het onderzoek is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen de hulp en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.
Wat als de gemeente de stappen niet heeft gevolgd?
Wanneer er geen degelijk onderzoek heeft plaatsgevonden, is de kans groot dat de gemeente een verkeerd besluit neemt. Een aanvraag kan bijvoorbeeld worden afgewezen of er worden te weinig uren toegekend.
Als u het niet eens bent met het besluit van de gemeente, kunt u tegen het besluit bezwaar maken. U moet binnen 6 weken na de verzenddatum van het besluit een bezwaarschrift indienen bij de gemeente.
WS Advocaten kan u bijstaan bij een Wmo onderzoek
Uit het voorgaande blijkt dat het onderzoek door de gemeente aan veel eisen moet voldoen. Als u vragen heeft of een besluit van de gemeente heeft ontvangen, kan WS Advocaten u bijstaan met advies of juridische bijstand bij procedures.
Wilt u bespreken wat WS Advocaten voor u kan betekenen? Neem dan contact op via telefoonnummer 020 522 1999 of stuur een e-mail naar info@wsadvocaten.nl bij een Wmo onderzoek.