Zelf ontslag nemen, krijg ik dan recht op WW?

avatar

Zelf ontslag nemen, is dat verstandig gezien het recht op WW?

Zelf ontslag nemen, heb ik dan recht op WW? Advocaat Amsterdam uitkering

Of ontslag nemen verstandig is hangt er maar helemaal vanaf, of je bijvoorbeeld al een andere baan hebt. Wij als advocaat arbeidsrecht in Amsterdam houden ons dagelijks bezig met ontslag geven en nemen. Een vraag die vaak aan onze ontslagadvocaten wordt gesteld als wij advies geven over ontslag, is of het als werknemer wel zo verstandig is om zelf ontslag te nemen. Ook gezien het recht op een WW uitkering. 

Misschien heb je al een nieuwe baan, dan zou zelf ontslag nemen het geen probleem zijn, want als je de opzegtermijn van een maand maar in acht neemt, kun je aan het einde daarvan gewoon bij jouw nieuwe werkgever in dienst komen. Tenzij je bijvoorbeeld problemen hebt met een concurrentiebeding.

Zelf ontslag nemen maar nog geen nieuwe baan: geen recht hebt op een WW uitkering

Iets anders is, ontslag nemen als je nog geen nieuwe baan hebt. Als je dan vanuit jouw initiatief zelf opzegt bij jou werkgever, dan eindigt jouw contract. De gevolgen van het zelf ontslag nemen komen dan ook voor jouw rekening. Dat betekent onder andere dat als je ontslag neemt, je geen recht hebt op een WW uitkering. Immers, de voorwaarde voor een uitkering is dat jij niet vrijwillig werkloos bent. En dat ben je als je zelf opzegt bij jouw werkgever.

Initiatief om de arbeidsovereenkomst te beëindigen

Een slimme werknemer neemt geen ontslag maar pakt het beter aan. Die zorgt ervoor dat de werkgever hem of haar een vaststellingsovereenkomst kan aanbieden. In een beëindigingsovereenkomst staat standaard opgenomen dat het initiatief om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, afkomstig is van de werkgever. Daarmee kun je in principe dus een uitkering bij het UWV aanvragen.

Wat is een vaststellingovereenkomst precies?

Wat is een vaststellingovereenkomst eigenlijk? Het is heel gebruikelijk om in plaats van zelf op te zeggen, gebruik te maken van de mogelijkheid van een ontslagregeling. Veel werkgevers willen hier wel aan mee werken. Vooral als de arbeidsverhouding al niet helemaal optimaal is, of als er bijvoorbeeld een ziekmelding is die voor problemen zorgt, maar wel opgelost kan worden. Of als de werkgever heeft laten doorschemeren dat hij eigenlijk ook wel afscheid van jou wil nemen.

Ontslag met wederzijds goedvinden met hulp van een arbeidsrecht advocaat in plaats van zelf ontslag nemen

De meeste arbeidsgeschillen worden dan ook opgelost met hulp van een arbeidsrecht advocaat bij ontslag met wederzijds goedvinden. Dat betekent dat in een overeenkomst alle details over het ontslag komen te staan. Bijvoorbeeld de einddatum van het contract, eventueel vrijstelling van werk en wat er in de eindafrekening wordt betaald.

Bevredigende afwikkeling van het ontslag

Tenslotte kun je met behulp van een advocaat die alles weet van arbeidsrecht ook afspraken maken over bijvoorbeeld de inhoud van een getuigschrift of de toepasselijkheid van een concurrentiebeding. Daarmee kun je komen tot een bevredigende afwikkeling van het ontslag.

Je kunt dan wel stellen dat eigenlijk alles beter is dan zelf ontslag te nemen. Met een vaststellingovereenkomst is de kans op een WW uitkering zo groot mogelijk. Bovendien bewijst de praktijk dat er over een vaststellingovereenkomst altijd wel te onderhandelen valt met de werkgever. In de meeste gevallen is het eerste aanbod niet wat er uiteindelijk uitrolt.

Zoek een advocaat voor het opstellen en het onderhandelen bij ontslag met wederzijds goedvinden

Onze advocaten in Amsterdam zijn specialist in het opstellen en het onderhandelen bij ontslag met wederzijds goed vinden. Wij kunnen je adviseren over alle onderdelen van de ontslagregeling, zoals een ontslagvergoeding.

Juridische advies kosten van de advocaat in de meeste gevallen voor rekening van werkgever

Bijkomend voordeel is dat de juridische advies kosten van een ontslag advocaat in de meeste gevallen voor rekening zijn van de werkgever. Dit omdat ook de werkgever wel begrijpt dat een goede overeenkomst heel veel problemen oplost en partijen weg houdt bij de kantonrechter.

Denk jij erover om zelf ontslag te nemen? Bel eerst onze arbeidsrecht advocaten in Amsterdam voor advies over de vaststellingsovereenkomst. Als je zo’n overeenkomst hebt ontvangen kunnen wij jou natuurlijk adviseren over de inhoud en als nodig contact opnemen met jouw werkgever voor een betere regeling.

Procedure bij de kantonrechter in plaats van zelf ontslag nemen

Denk je er over om ontslag te nemen door middel van een procedure bij de kantonrechter? Dan moet je wel heel erg op je tellen gaan passen. Je krijgt onder andere pas op strikte voorwaarden recht op een ontslagvergoeding. Maar bij het opzeggen op deze manier, loop je altijd nog nog het risico dat je geen WW uitkering ontvangt van het UWV. Daarom zullen wij jou als advocaat altijd adviseren om op een zo net mogelijke manier afscheid te nemen van jouw werkgever. In bijna alle gevallen is een ontslagovereenkomst toch de beste oplossing.

Ontslagovereenkomst altijd de beste oplossing?

Alleen, hier zijn wel een paar uitzonderingen op. Allereerst is het niet verstandig om met jouw werkgever een ontslagovereenkomst af te spreken, als je ziek bent. Je hebt immers recht op doorbetaling tijdens ziekte gedurende maximaal 2x 52 weken. Als jij in die periode akkoord gaat met een vrijwillig vertrek, zal het UWV jou geen uitkering willen geven.

Hetzelfde probleem doet zich voor, als jij een tijdelijk contract hebt en dat contract bevat geen opzegbepaling. Het UWV kan dan eisen dat jij het contract eerst uitdient. Sluit jij tijdens zo’n contract toch een afscheidsregeling af met de werkgever, dan is dat voor jouw risico.

Recht op WW bij ontslag nemen: bel eerst een advocaat arbeidsrecht

Kortom, wil je zelf ontslag nemen, doe dat dan met hulp van een gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en op een verstandige manier. Als je nog geen nieuwe baan hebt, zorg ervoor dat je recht op WW zo goed mogelijk gewaarborgd blijft. Dat kan, als de vaststellingovereenkomst aan bepaalde voorwaarden voldoet. Uiteraard kunnen wij jou als advocaat, als je weg wilt bij jou werkgever, daar over adviseren. Bel ons advocatenkantoor in Amsterdam dan ook zo snel mogelijk als je besloten hebt om bij jou werkgever op te zeggen. De juristen van ons advocatenbureau checken zo’n regeling op alle onderdelen en kunnen er daarom voor zorgen dat de inhoud van jouw ontslagovereenkomst zo optimaal mogelijk is.

Contact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over zelf ontslag nemen

Zoekt je betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over zelf ontslag nemen. 

Advocaat Amsterdam

vaststellingsovereenkomst-Diemen ontslag-Advocaat-gratis-advies

Call Now Button