Mag een werkgever eisen dat personeel zich vaccineert?

avatar

Mag een werkgever eisen dat personeel zich vaccineert?Momenteel is een van de grote vragen omtrent de Covid-pandemie of werkgevers uiteindelijk ongevaccineerde personeelsleden mogen weren van de werkvloer. De eerste uitspraak daarover is recentelijk gepubliceerd en onze arbeidsrecht advocaat mr. Aaron-de Bies legt u graag uit wat de rechter vond van de zaak.

Ongevaccineerde medewerker weigert zich op Corona te laten testen: geen toegang

Een dansleraar is al ongeveer 15 jaar werkzaam bij een dansschool. In oktober dit jaar, 2021, werd bekend dat ook artiesten een coronatoegangsbewijs (QR-code) moeten laten zien om het theater in te mogen. De werknemer liet zijn baas weten dat hij geen QR-code heeft en graag een gesprek wenst. Daarnaast geldt voor dansen dat het een high risk situatie is, er kan dus gekozen worden voor preventief testen. Dit heeft de dansschool gedaan en iedereen moest zich nu 1x per week op Corona laten testen.

Privacy en noodzakelijkheid bij Corona maatregelen

De werknemer gaf aan dat zijn privacy geschonden zou worden indien hij elke week zijn testuitslag bekend moest maken en hij vond de maatregelen van zijn werkgever veel te ver gaan. Onze arbeidsrecht specialist legt uit wat het oordeel van de rechter hierover was.

De werkingssfeer van de Autoriteit Persoonsgegevens bij Corona

De rechter gaf aan dat het testen op corona als vereiste voor toegang tot werk buiten de werkingssfeer lag van de Autoriteit Persoonsgegevens. De werknemer had wel gelijk dat een werkgever niet de bevoegdheid had vanuit de wet om testuitslagen te kunnen eisen van zijn werknemers. Desondanks betekent het niet dat een testmaatregel verboden is.

Zijn de testmaatregelen noodzakelijk? Arbeidsrecht advocaat in Amsterdam legt uit.

De rechter oordeelde dat het redelijk was van de werkgever om te vragen of iedereen zich 1x in de week wil laten testen. Het was namelijk niet te voorkomen dat mensen met elkaar in nauw contact komen tijdens het dansen en zo kon de veiligheid van iedereen goed gewaarborgd blijven. Daarnaast was er geen ander, minder verstrekkend, middel om hetzelfde doel te bereiken.. De dansschool had ook geen vervangende functie voor de werknemer. Herplaatsing was aldus niet mogelijk.

De rechter adviseerde werkgever wel om zich te blijven informeren over de waarde van zelftesten

Het eindoordeel van de rechter was dan ook dat het doel van de werkgever om een veilige werkplek te creëren zwaarder weegt dan het belang van de werknemer. De schorsing van de weknemer bleef dus in stand en dat betekende in dit geval ook dat de werkgever geen loondoorbetalingsverplichting jegens de medewerker heeft.

Heeft u als werkgever of werknemer vragen gekregen over het handhaven van de Coronamaatregelen op de werkvloer of andere vragen over het arbeidsrecht? Neem dan gerust contact op met ons kantoor voor een arbeidsrecht advocaat uit Amsterdam. Mevrouw mr. Aaron-de Bies heeft veel ervaring in het bijstaan van zowel de werkgever als de werknemer bij arbeidsgeschillen.

 

 

Advocaat Amsterdam

 

mag werkgever vaccinatieplicht medewerker corona advocaat amsterdam arbeidsrecht

Call Now Button