Recht op transitievergoeding bij seksueel grensoverschrijdend gedrag?

avatar

Ontslagvergoeding bij ernstig verwijtbaar handelen?

De wet zegt dat men bij ontslag recht heeft op een transitievergoeding. Met deze transitievergoeding kan de ex-werknemer de tijd overbruggen tussen de oude en nieuwe baan. Dit recht kan echter verloren gaan als het ontslag een gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer zelf. In dit artikel legt onze arbeidsrecht advocaat uit Amsterdam, mr. Paul Snijders, dit uit aan de hand van een uitspraak.

Seksueel overschrijdend gedrag en transitievergoeding

Om te kunnen begrijpen waarom de werknemer zijn recht op transitievergoeding verloor, bespreekt onze arbeidsrecht specialist kort de feiten van de zaak.

Na een dag werken voerde de werknemer een gesprek met een vrouwelijk collega van hem op de parkeerplaats van hun werk. Tijdens dit gesprek vroeg de man naar haar relatiestatus en op welke manier zij zichzelf thuis bevredigde. Toen de vrouw weg wilde rijden, raakte hij haar borsten aan maakte daar een opmerking over. Op de whatsapp sprak de vrouw vervolgens de man aan op zijn gedrag en hij bood zijn excuses aan.

Op haar eerstvolgende werkdag maakte de vrouw hiervan een melding van dit seksueel overschrijdend gedrag en 2 dagen later werd de man op staande voet ontslagen.

Onverwijld ontslag

De man vocht zijn ontslag aan bij de rechter. Hij vond onder andere dat zijn ontslag niet onverwijld was gegeven. Volgens onze arbeidsrecht advocaat houdt dat in dat een ontslag op staande voet onmiddellijk moet worden gegeven. Zowel de kantonrechter als het gerechtshof waren het hier echter niet mee eens. Na de melding heeft de werkgever er gelijk werk van gemaakt en het Raad van Bestuur was verzocht om goedkeuring te geven voor het ontslag.

Geen verzachtende omstandigheden voor ontslag op staande voet bij seksueel overschrijdend gedrag

Beide rechtbanken vonden het seksueel overschrijdend gedrag van de man reden genoeg voor een ontslag op staande voet. Onze arbeidsrecht specialist maakt er graag de opmerking bij, dat bij een ontslag ook altijd gekeken moet worden naar de gevolgen ervan. De man was 58, lag in scheiding en kon moeilijk aan een nieuwe baan komen. Desondanks zijn de gedragingen zo ernstig dat het ontslag op staande voet terecht is.

Geen transitievergoeding wegens seksueel overschrijdend gedrag

De man was 15 jaar in dienst bij de werkgever en had dus recht kunnen hebben op een hoge transitievergoeding. Zoals de inleiding al vermeld, verlies je het recht op een transitievergoeding indien het ontslag een gevolg is van het eigen verwijtbaar handelen. De man vond dit op basis van de redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar, maar onderbouwde dit niet met concrete feiten of omstandigheden.

Contact met een advocaat arbeidsrecht in Amsterdam over ontslag op staande voet?

Zoekt u betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam over seksueel overschrijdend gedrag? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, ontslag, transitievergoedingen of grensoverschrijdend gedrag.

 

Advocaat Amsterdam

seksueel overschrijdend gedrag advocaat amsterdam

Call Now Button