Salaris bij schorsing of op non-actiefstelling
Heeft een werknemer die wegens verdenking van een ernstig strafbaar feit op non-actief is gesteld recht op loon als hij op vrije voeten komt en wil werken? Een manager van een containerbedrijf werd veroordeeld voor cocaïnesmokkel en werd om die reden op staande voet ontslagen. De ontslagen werknemer vorderde zijn loon over de periode tussen zijn vrijlating uit voorlopige hechtenis en het ontslag op staande voet omdat hij toen had willen werken. Gerechtshof Den Haag oordeelde op 27 november 2018 dat de werkgever het loon tot het ontslag moet betalen.
Werknemer was op 29 augustus 2017 aangehouden wegens verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Na zijn arrestatie heeft hij 4 maanden in voorlopige hechtenis gezeten. Na zijn voorlopige vrijlating is werknemer op non actief gesteld en kort daarop op staande voet ontslagen. Later is de werknemer veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens het medeplegen van de invoer van cocaïne.
Na voorlopige hechtenis beschikbaar gesteld voor het verrichten van werkzaamheden
Na afloop van de voorlopige hechtenis heeft de werknemer zich beschikbaar gesteld voor het verrichten van werkzaamheden. Hij werd echter niet toegelaten tot zijn werk en op non-actief gesteld. Ook werd zijn salaris niet betaald.
Schorsing of op non-actiefstelling voor rekening van de werkgever
Het hof oordeelt dat een schorsing of op non-actiefstelling een oorzaak is die in redelijkheid voor rekening van de werkgever dient te komen. Dat is niet anders als de werknemer zelf aanleiding heeft gegeven tot schorsing of op non-actiefstelling.
Strafrechtelijke verdenking speelt geen rol
Uit dit oordeel volgt dat de werknemer na zijn detentie en voor het ontslag op staande voet recht heeft op loon. De ernst van de strafrechtelijke verdenking speelt hier in geen rol.
Deze uitspraak is in lijn met een uitspraak van de Hoge Raad, Van der Gulik/Vissers, die eerder oordeelde dat gedurende een schorsing of non-actiefstelling waarbij een werknemer geen werkzaamheden heeft verricht, de werkgever wel recht heeft op loon.
Contact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over loon bij schorsing of op non-actiefstelling
Zoekt u betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, loon bij schorsing of op non-actiefstelling en andere arbeidsrechtelijke onderwerpen.
[ratings]