Recht op loon bij schorsing tot aan ontslag

avatar

 

Advocaat werknemer AmsterdamEen manager van een containerbedrijf werd veroordeeld voor cocaïnesmokkel en is om die reden op op staande voet ontslagen. De ontslagen werknemer vorderde zijn loon over de periode tussen zijn vrijlating uit voorlopige hechtenis en het ontslag op staande voet. Gerechtshof Den Haag oordeelde op 27 november 2018 dat de werkgever het loon tot aan het ontslag op staande voet moet betalen, ook al was hij geschorst op basis van een ernstige verdenking.

Ontslag op staande voet wegens invoer van cocaïne

Werknemer was op 29 augustus 2017 aangehouden wegens verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Na zijn arrestatie heeft hij 4 maanden in voorlopige hechtenis gezeten. Na zijn voorlopige vrijlating is werknemer op staande voet ontslagen. Later is de werknemer veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens het medeplegen van de invoer van cocaïne.

Loon vanaf vrijlating uit voorlopige hechtenis tot aan ontslag

Werknemer wilde alsnog zijn loon over de periode vanaf zijn vrijlating uit de voorlopige hechtenis tot aan zijn ontslag. Hij had zich daarvoor beschikbaar gehouden voor het verrichten van werkzaamheden. Hij werd echter niet toegelaten tot het werk.

Schorsing of op non-actiefstelling  voor rekening van de werkgever

Het hof overweegt dat een schorsing of op non-actiefstelling een oorzaak is die in redelijkheid voor rekening van de werkgever dient te komen. Dat is ook zo wanneer de werknemer zelf aanleiding heeft gegeven tot de maatregel.

Dit betekent dat werknemer over de periode na zijn ontslag uit detentie, en voor het ontslag op staande voet, gewoon recht heeft op loon. Alle omstandigheden die de werkgever had aangevoerd, zoals de ernst van de strafrechtelijke verdenking, kon niet leiden tot een ander oordeel.

Recht op loon ook als een schorsing terecht is gegeven

Deze uitspraak is in lijn met het arrest Van der Gulik/Vissers, waarin de Hoge Raad heeft beslist dat een geschorste werknemer ingevolge artikel 7:628 lid 1 BW recht op loon heeft, ook als een schorsing terecht is gegeven.

recht op loon na schorsing advocaat amsterdamContact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over recht op loon na schorsing

Onze advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht in Amsterdam geeft juridisch advies over recht op loon na schorsing.

Zoekt u betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over recht op loon na schorsing en andere arbeidsrechtelijke onderwerpen.

Call Now Button