Me Too en grensoverschrijdend gedrag: altijd ontslag?

avatar

Me too en grensoverschrijdend gedrag: altijd ontslag? amsterdamMe Too heeft ervoor gezorgd dat grensoverschrijdend gedrag van werknemers steeds minder vaak wordt gepikt. Veel bedrijven hebben regels die ervoor moeten zorgen dat personeel normaal met elkaar omgaat, dus zonder discriminatie, scheldpartijen, seksuele intimidatie en ander ongewenst gedrag. Ook buiten de werkvloer wordt verwacht dat men elkaar respectvol behandelt. Leidt handelen in strijd met de instructies, zoals neergelegd in een personeelshandboek, altijd tot ontslag op staande voet? Onze advocaat arbeidsrecht in Amsterdam licht dit toe.

Ontslag op staande voet wegens stalken van een collega

Mijn cliënt was in Amsterdam op staande voet ontslagen wegens het stalken van een collega. Het leek goed mis: hij wachtte zijn collega buiten werktijden langdurig op en stuurde haar what’s apps met een dreigende ondertoon, dat hij ‘tot het einde der tijden op haar zou blijven wachten’. Voor de werkgever was de maat vol toen het obsessieve gedrag niet ophield. Ontslag volgde.

Me too en ontslag bij een psychische stoornis

De medewerker was niet eens met het ontslag, en begon een rechtszaak bij die rechter in Amsterdam. Zijn verweer was dat hij leed aan een psychiatrische stoornis en daardoor niet goed wist wat hij deed. Tijdens de zitting van de kantonrechter trok de advocaat van de werkgever fel van leer. De werknemer had immers geen enkel berouw getoond en de gestalkte medewerker was van schrik naar het buitenland vertrokken. Ook bagatelliseerde de advocaat van de werkgever de ziekte en betwijfelde of de werknemer zijn stoornis al had voordat hij werd ontslagen.

Gedwongen opname in een psychiatrische inrichting

De kantonrechter reageerde hierop als door een adder gebeten: ‘U begint mij te irriteren’ en vroeg wat de advocaat van de werkgever met dit verweer wilde bereiken. Uit de overgelegde rapportage bleek immers dat de politie een man had aangetroffen die verward overkwam en onsamenhangend sprak. Het bleek zo ernstig, dat de medewerker vervolgens op last van de rechter gedwongen werd opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Ernstig verwijtbaar gedrag?

Aan de kantonrechter vertelde de medewerker dat hij al wekenlang niet had geslapen, omdat hij op zijn werk met een grote klus bezig was en merkte dat hij begon door te draaien. Hij stond daardoor niet open voor de afwijzende houding van zijn collega en de politie had hem verboden om haar zijn excuses aan te bieden.
“Geen van deze partijen kan iets worden verweten” concludeerde de Amsterdamse kantonrechter uiteindelijk, voordat hij de zitting schorste.

Op de gang werd alsnog een regeling getroffen.

Ontslag op staande voet: werkgever moet rekening houden met alle omstandigheden

Bij ontslag op staande voet moet een werkgever rekening houden met alle omstandigheden, zoals hier de psychische gesteldheid van de medewerker. Zelfs als een medewerker ernstig verwijtbaar handelt, leidt dat dus nog niet automatisch tot een rechtsgeldig ontslag op staande voet. Schakel daarom een ervaren advocaat ontslagrecht in Amsterdam in als u bent ontslagen.

Contact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over loonbetalingen

Zoekt u betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht en ontslag.

 

Advocaat Amsterdam

ontslag me too grensoverschrijdend advocaat amsterdam

Call Now Button