Officiële waarschuwing of aantekening in personeelsdossier?

avatar

Moet een werkgever eerst feitenonderzoek doen voorafgaand aan officiële waarschuwing of aantekening?

In Nederland mag een werkgever een personeelsdossier aanmaken en daarin vermelden wat hij van belang acht. Dit kan ook gaan om waarschuwingen of aantekeningen. Een werknemer kan zich hiertegen verzetten als hij vindt dat de werkgever hiermee handelt in strijd met de verplichting van ‘goed werkgeverschap’. In dit artikel bespreekt onze arbeidsrecht advocaat uit Amsterdam, mevrouw Krystle Aaron-de Bies, een uitspraak waarin de rechter oordeelde dat de werkgever met zo’n aantekening handelde in strijd met goed werkgeverschap.

Stem verheffen, intimiderend en dreigend gedrag

Onze arbeidsrecht specialist legt kort uit waar de zaak omging. Het betrof een badmeester dat werd beschuldigd van met luide stemverheffing intimiderend en dreigend gedrag toonde tegen de gasten en zijn collega’s. Hiervoor kreeg de man een officiële waarschuwing. Later werd deze omgezet naar een aantekening in zijn dossier, omdat de werkgever achter nog meer voorvallen was gekomen. Pas later kwam de werkgever met een uitleg.

Officiële waarschuwing zonder onderzoek

In de uitspraak kan onze arbeidsrecht advocaat lezen dat de rechter oordeelde dat het onzorgvuldig is om een officiële waarschuwing, daarna omgezet in een aantekening, op te leggen zonder daarvoor onderzoek te hebben gedaan naar de voorvallen. De werkgever had geen hoor en wederhoor toegepast. En tevens was het onzorgvuldig om in latere instantie andere grondslagen toe te voegen aan de waarschuwing.

In deze zaak had de werkgever er dan ook door middel van een onderzoek achter kunnen komen dat de werknemer zich niet had gedragen zoals hetgeen waar hij van werd beschuldigd. Collega’s hebben immers verklaard dat wat de werkgever zei niet juist was. Daarnaast is het voor een badmeester niet vreemd om zijn stem te verheffen tegen gasten die niet luisteren naar instructies.

Juiste feitelijke vaststelling

Het is dus volgens onze arbeidsrecht specialist van belang dat de werkgever het voorval eerst onderzoekt. Hij zal moeten praten met de betreffende werknemer en zijn collega’s. Daarnaast is het ook onbehoorlijk om tijdens het proces opeens nieuwe feiten toe te voegen aan de waarschuwing.

De werkgever werd veroordeeld om de ongegronde verwijten en de ten onrechte opgenomen aantekening uit het personeelsdossier te verwijderen.

Contact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over een officiële waarschuwing en aantekening in het dossier

Zoekt u betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, ontslag, transitievergoedingen en waarschuwingen.

 

Advocaat Amsterdam

 

advocaat arbeidsrecht Amsterdam officiële waarschuwing

Call Now Button