Loon doorbetalen bij ziekte zonder medische beperking?

avatar

Loon doorbetalen bij ziekte als er geen medische beperking Advocaat Amsterdam arbeidsongeschiktheid

Loon doorbetalen bij ziekte zonder medisch beletsel?

Onze advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht in Amsterdam mr. P.Chr. Snijders geeft juridisch advies over doorbetaling van salaris tijdens ziekte en arbeidsongeschiktheid. Als een werknemer zich ziek meldt, dient de werkgever (als goed werkgever) een Arbo-arts of een bedrijfsarts in te schakelen. Uit de Wet Poortwachter vloeit voort dat de bedrijfsarts (Arbo-arts) de regisseur is als het gaat om arbeidsongeschiktheid en re-integratie.

Tweede spoor bij ziekte

Zowel werkgever als werknemer moeten ervoor zorgen dat de werknemer weer aan het werk kan. Als dat niet lukt, moet het tweede spoor worden ingezet. Vaak melden werknemers zich ziek door spanningen op de werkvloer of verstoorde arbeidsverhoudingen, zonder medische beperkingen.

Werkgevers willen dan vaak dat de werknemer weer aan de slag gaat. De bedrijfsarts adviseert echter vaak eerst een gesprek of mediation om de spanningen op te lossen. De vraag is dan: moet het loon toch worden betaald?

Geen arbeid, geen loon

Gerechtshof Amsterdam heeft hier een uitspraak over gedaan op 13 februari 2018. De werknemer had zich op 20 oktober 2016 ziekgemeld. Op 1 november 2016 had de werknemer de bedrijfsarts bezocht.

Deze adviseerde: het advies is dat werkgever en werknemer samen een oplossing vinden. Als dit niet lukt, kan mediation worden ingezet.

Op 5 december 2016 was er een gesprek tussen werkgever en werknemer. De bedrijfsarts waarschuwde op 6 december 2016 dat de situatie ziekmakend is en kan leiden tot ernstige medische aandoeningen. Het eerdere advies blijft ongewijzigd: verzuimbegeleiding helpt niet en kan de situatie verergeren. Als de klachten blijven na het vinden van een oplossing, moet een nieuw spreekuur worden aangevraagd.

Op 13 januari 2016 schreef de werkgever dat er geen salaris wordt betaald als de werknemer niet werkt terwijl dit medisch wel kan, ondanks de werkdruk

Uiteindelijk hebben partijen hebben medio februari 2017 een mediator gevonden.

Situatieve arbeidsongeschiktheid: doorbetaling van het salaris

De advocaat van de werknemer stelde dat er sprake was van ‘situatieve arbeidsongeschiktheid’ en dat de werkgever het initiatief had moeten nemen om de arbeidsverhouding te normaliseren, wat niet is gebeurd. Daarom eiste de advocaat doorbetaling van het salaris. De advocaat van de werkgever vond echter dat de werknemer geen recht had op loon, omdat zij het werk niet had verricht en dit niet de schuld van de werkgever was.

Geen medische redenen om te verzuimen

Het gerechtshof Amsterdam gaf de advocaat van de werkgever in kort geding geen gelijk. Het hof overwoog dat de bedrijfsarts na een consult aan de werkgever had geschreven dat er geen medische redenen waren om te verzuimen, maar dat er wel klachten waren door werkgerelateerde factoren. Het advies was om in overleg tot een oplossing te komen, eventueel via mediation.

In plaats van dit advies op te volgen, had de werkgever zonder waarschuwing de loonbetaling opgeschort. Volgens het hof gaf de brief van de werkgever geen aanzet tot een oplossing van de klachten, maar liet het aan de werknemer over om het initiatief te nemen tot overleg. Het hof concludeerde dat de werkgever het advies van de bedrijfsarts niet had opgevolgd en in plaats daarvan zonder waarschuwing een loonsanctie had opgelegd.

Werkgerelateerde factoren bij ziekte

Het hof Amsterdam oordeelde dat de werkgever geen voorstel tot nader overleg had gedaan, ondanks herhaalde verzoeken van de werknemer om een mediator in te schakelen. In plaats daarvan drong de werkgever alleen aan op werkhervatting. Het hof vond dat de werkgever, gezien de ziekmakende situatie die door de bedrijfsarts was gemeld, als een goed werkgever had moeten handelen en eerder had moeten reageren.

Oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen

Het hof Amsterdam oordeelde dat de werknemer de overeengekomen arbeid niet had verricht door een oorzaak die voor rekening van de werkgever behoort te komen. De werkgever had geen initiatief genomen om de werkgerelateerde klachten te bespreken en op te lossen. Volgens de bedrijfsarts stonden deze klachten in de weg aan werkhervatting en waren er ziekmakende omstandigheden. Het hof vond dat de werknemer gegronde redenen had om te vrezen voor ziekte.

Arbeidsomstandigheden en klachten

Het uitgangspunt is dat een werknemer die niet werkt, geen recht heeft op loon. Er is echter een uitzondering als de werknemer niet werkt door een oorzaak die voor rekening van de werkgever komt. Volgens de Hoge Raad moet loon worden betaald als:

  • De arbeidsomstandigheden zodanig zijn dat de werknemer redelijkerwijs niet kan werken vanwege dreigende psychische of lichamelijke klachten.
  • Deze omstandigheden zijn ontstaan door een oorzaak die voor rekening van de werkgever komt.
  • De werknemer moet bewijzen dat deze omstandigheden bestaan.
  • De werknemer moet meewerken aan inspanningen om de oorzaken van de situatieve arbeidsongeschiktheid weg te nemen.

Als aan deze voorwaarden is voldaan, heeft de werknemer recht op doorbetaling van salaris tijdens ziekte, ook zonder medische reden. Het hof Amsterdam heeft dit verder opgerekt door te stellen dat de werkgever het initiatief moet nemen om tot een oplossing te komen als de bedrijfsarts dat voorschrijft. Stilzitten kan de werkgever duur komen te staan.

Contact met advocaat arbeidsongeschiktheid / ziekte arbeidsrecht in Amsterdam

Voor meer informatie en juridisch advies over ziekte en arbeidsongeschiktheid kunt u contact opnemen met onze advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht in Amsterdam mr. P.Chr. Snijders.

 

Call Now Button
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Kan ik je helpen? Can I help you?