Wat moet ik doen bij grensoverschrijdend gedrag op het werk?

avatar

Wat moet ik doen bij grensoverschrijdend gedrag? advocaat AmsterdamHoe handel ik bij grensoverschrijdend gedrag op het werk? Onze advocaat arbeidsrecht in Amsterdam mr. Krystle de Bies geeft advies aan werkgevers en werknemers met handige tips bij grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag op het werk is een serieus probleem dat ernstige vormen kan aannemen, zoals discriminatie, pesten, (seksuele) intimidatie, verbale agressie of lichamelijk geweld. Het is belangrijk om dit gedrag aan te pakken en ervoor te zorgen dat de werkomgeving veilig en respectvol blijft voor alle werknemers. Onze advocaat arbeidsrecht in Amsterdam schetst enkele stappen die je kunt nemen om beter met grensoverschrijdend gedrag op het werk om te gaan.

Herken grensoverschrijdend gedrag op het werk

1. Herken grensoverschrijdend gedrag: Het is belangrijk om je als werknemer er bewust van te zijn wat grensoverschrijdend gedrag inhoudt en hoe het er in de praktijk uit kan zien. Dit kan variëren van verbaal misbruik en intimidatie tot fysiek geweld. Door je bewust te zijn van de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag, kun je het sneller herkennen en erop reageren.

Leg incidenten bij grensoverschrijdend gedrag vast

2. Documenteer grensoverschrijdende incidenten: Als je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, is het belangrijk om de incidenten vast te leggen. Noteer bijvoorbeeld de datum, tijd, locatie en een gedetailleerde beschrijving van wat er is gebeurd. Dit kan later van pas komen als je een klacht wilt indienen bij een vertrouwenspersoon of bijvoorbeeld din een rechtszaak bewijsmateriaal nodig hebt.

Maak grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar

3. Praat erover op het werk: Als je je veilig voelt, confronteer de persoon die het grensoverschrijdende gedrag vertoont en geef aan waarom je je er onprettig bij voelt. Soms is die persoon, een collega of leidinggevende, zich helemaal niet bewust van de impact van zijn of haar gedrag en kan een goed gesprek al helpen om het probleem op te lossen. Als je je niet geroepen voelt om direct met de betrokken persoon te praten, zoek dan steun bij een vertrouwenspersoon bij de werkgever, een collega of (andere) leidinggevende. Ook kun je in dit stadium al een advocaat arbeidsrecht inschakelen.

Beleid en procedures werkgever, handboek en gedragsregels

4. Informeer naar het beleid van de organisatie van jouw werkgever: elke werkgever heeft (als het goed is) beleid en procedures voor het omgaan met grensoverschrijdend gedrag op het werk. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van dit beleid en volg de juiste stappen om een klacht bij jouw werkgever in te dienen. Dit kan onder meer met het indienen van een klachtenformulier, het deelnemen aan een intern of extern onderzoek en het bijwonen van gesprekken met betrokken partijen.

Melding bij leidinggevende of HR

5. Meld het incident bij je leidinggevende of afdeling HR van jouw werkgever: als het grensoverschrijdende gedrag van die persoon aanhoudt of als je je niet veilig voelt om erover te praten met de persoon in kwestie, meld het dan bij je leidinggevende of de afdeling Personeelszaken/Human Resources (HR). Zij zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van een veilige werkomgeving op het werk en moeten jouw klachten serieus nemen. Zorg ervoor dat je dan alle documentatie en bewijsmateriaal bij de hand hebt die je zaak kunnen ondersteunen.

Juridisch advies bij grensoverschrijdend gedrag

6. Win juridisch advies bij een advocaat in: als het grensoverschrijdende gedrag door de werkgever niet wordt aangepakt of als je niet tevreden bent met de uitkomst of de manier waarop het wordt behandeld, overweeg dan om juridisch advies in te winnen. Een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht in Amsterdam kan je goed helpen bij het begrijpen van je rechten en plichten, en kan je begeleiden bij het nemen van verdere stappen, zoals het indienen van een klacht bij een externe instantie, of misschien zelfs een aangifte.

Het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag op het werk kan soms tijd en geduld kan vergen. Het is echter belangrijk om jezelf te beschermen tegen ongewenst gedrag en ervoor te zorgen dat je met collega’s en klanten in een veilige werkomgeving kunt werken.

Contact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over grensoverschrijdend gedrag

Zoek je betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaten arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, zoals grensoverschrijdend gedrag.

Call Now Button