Discriminatie bij arbeidsvoorwaarden is niet toegestaan. Het gaat dan om het maken van onderscheid tussen werknemers op basis van kenmerken zoals geslacht, ras, leeftijd, religie, of seksuele geaardheid. In Nederland zijn er specifieke wetten en regels die discriminatie verbieden en gelijke behandeling bevorderen, ook op de werkvloer. Hoe zit dat bij afwezigheid wegens bijvoorbeeld zwangerschapsverlof?
Wat is discriminatie bij arbeidsvoorwaarden?
Discriminatie vindt plaats wanneer er ongelijkheid of onrechtvaardigheid optreedt op basis van persoonlijke kenmerken. Dit kan zowel direct als indirect gebeuren.
Directe discriminatie houdt in dat een collega anders wordt behandeld vanwege een specifiek kenmerk, zoals geslacht of zwangerschap.
Indirecte discriminatie gebeurt wanneer een ogenschijnlijk neutrale regel of praktijk een nadelig effect heeft op een bepaalde groep medewerkers.
Wetgeving tegen discriminatie op het werk bij arbeidsvoorwaarden
In Nederland is discriminatie op het werk o.a. verboden volgens artikel 7:646 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) en artikel 1 van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Deze wetten verbieden zowel direct als indirect onderscheid bij arbeidsvoorwaarden. Direct onderscheid omvat ook onderscheid op grond van zwangerschap.
Uitzonderingen op dit verbod zijn alleen toegestaan bijvoorbeeld ter bescherming of door positieve discriminatie.
Arbeidsvoorwaarden en discriminatie
Sinds 18 oktober 2006 is het verbod op onderscheid op grond van geslacht bij arbeidsomstandigheden toegevoegd aan artikel 7:646 lid 1 BW.
Volgens jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen mogen vrouwen niet benadeeld worden in hun arbeidsvoorwaarden vanwege rechten die hen tijdens zwangerschap en moederschap beschermen.
Voorbeelden van discriminatie bij arbeidsvoorwaarden
Een voorbeeld van discriminatie is het gelijkstellen van zwangerschaps- en bevallingsverlof met langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit valt onder direct onderscheid tussen mannen en vrouwen. Als arbeidsongeschiktheid voortvloeit uit zwangerschap, kan een beperking leiden tot benadeling van de vrouw, wat in strijd is met de wetgeving gelijke behandeling.
Leaseregeling
Een voorbeeld is leaseregelingen, deze regelen o.a. de inlevering van de leaseauto in bepaalde gevallen. Over het algemeen kan een reglement voorschrijven dat een leaseauto bij ziekte worden ingeleverd of dat het gebruik wordt beperkt, maar alleen als de overeenkomst daarin voorziet.
In een uitspraak van een kantonrechter (ECLI:NL:RBZWB:2023:1589) werd geoordeeld dat een bedrijfsauto, die ook privĂ© mag worden gebruikt, als “loon in natura” kan worden aangemerkt.
Ook de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft het begrip arbeidsvoorwaarden altijd ruim geĂŻnterpreteerd, waaronder ook het gebruik van een leaseauto valt.
Bij ziekte kan deze auto volgens het reglement dan worden ingeleverd, als dat contractueel is overeengekomen met duidelijke en objectieve criteria. Dat kan echter niet zomaar bij afwezigheid wegens zwangerschap, omdat dit niet met arbeidsongeschiktheid op een lijn kan worden gesteld.
Contact met een arbeidsrecht advocaat in Amsterdam over discriminatie bij arbeidsvoorwaarden
Zoek je betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaten arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over discriminatie bij arbeidsvoorwaarden.