In een nog niet gepubliceerde beschikking van rechtbank Amsterdam is uitspraak gedaan over ontslag op staande voet van een klokkenluider die bij de Raad van Bestuur melding had gemaakt van grensoverschrijdend gedrag van de directeur van een zorginstelling. Deze zou een stagiaire bij hem thuis onzedelijk op de navel hebben betast. Een filmpje daarvan circuleerde binnen het bedrijf en werd opgepikt door een vlogger. Ook had de stagiaire een aantal belastende gesprekken met haar werkgever opgenomen en gedeeld, waaruit bleek dat het bedrijf haar beschuldigde van uitlokking en de zaak in de doofpot wilde stoppen.
Veiligheid stagiaire kon niet worden gewaarborgd.
De medewerker, bijgestaan door mr. Snijders, die als klokkenluider haar beklag deed over het handelen van haar werkgever bij de Raad van Bestuur, werd op staande voet ontslagen nadat zij -in overleg met haar leidinggevende- een andere minderjarige stagiaire adviseerde om niet naar het kantoor te komen, omdat haar veiligheid op de werkvloer volgens haar niet kon worden gewaarborgd.
Directeur 3 maanden op non-actief
Tegen de directeur, die tijdelijk op non-actief was gesteld maar dat heeft weten terug te draaien, loopt inmiddels een politioneel onderzoek. Op zijn beurt heeft de directeur aangifte gedaan jegens de stagiaire van smaad en laster.
Ontslag klokkenluider buitengewoon zuur
De kantonrechter in Amsterdam heeft het ontslag, dat de rechtbank “buitengewoon zuur” vond, vernietigd. Het was niet alleen 9 dagen te laat gegeven, ook was er geen dringende reden, omdat de ontslagen medewerker geen enkel verwijt trof. Zij heeft geen derden benaderd met beschuldigingen en daarbij alleen een minderjarige stagiaire willen beschermen. Dat zij contact heeft opgenomen met de Raad van Bestuur, waar zij alleen maar feitelijkheden heeft gemeld, kan haar ook niet worden verweten volgens de kantonrechter. Niet vast stond dat zij ook de medische tuchtcommissie heeft benaderd, maar daarbij was het volgens de rechter ook nog maar de vraag of dat haar had kunnen worden verweten.
Billijke vergoeding toegewezen van € 9.500,00
De werknemer kreeg een billijke vergoeding toegewezen van € 9.500,00 de opzegvergoeding, transitievergoeding en de werkgever mag haar niet aan het concurrentiebeding houden. Ook werd de werkgever veroordeeld in de proceskosten.
Contact met onze advocaat arbeidsrecht over ontslag op staande voet van klokkenluiders
Voor meer informatie over over ontslag op staande voet van klokkenluiders kunt u contact opnemen met onze advocaat arbeidsrecht in Amsterdam mr. Paul Snijders: 020-5221999.