Opvolgende arbeidsovereenkomsten: vast contract gevolgd door een contract voor bepaalde tijd
Wanneer een werknemer eerst een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft gehad en daarna een contract voor bepaalde tijd krijgt voor hetzelfde werk, dan eindigt dat tijdelijke contract niet automatisch. Volgens artikel 7:667 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek (BW)moet deze nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eerst rechtsgeldig worden opgezegd of ontbonden worden via de rechter. Dit staat bekend als de Ragetlieregel.
Wat houdt de Ragetlieregel in?
De Ragetlieregel voorkomt dat een werkgever eenvoudigweg een tijdelijk contract laat aflopen als dit contract volgt op een vast dienstverband voor hetzelfde werk. In zo’n geval moet de werkgever alsnog de ontslagroute via het UWV of de kantonrechter volgen. Het enkele verstrijken van de afgesproken termijn is dan niet voldoende om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Waarom bestaat deze regel?
De gedachte achter deze regel is dat een werknemer die eerder ontslagbescherming genoot, deze bescherming niet zomaar mag verliezen bij een opvolgend tijdelijk contract. De wetgever wil voorkomen dat werkgevers via een omweg de ontslagbescherming omzeilen.
Wat als de werknemer zelf opzegt?
Een veelgestelde vraag is of de Ragetlieregel ook geldt als de werknemer zelf het vaste contract heeft opgezegd of als partijen in overleg een beëindigingsovereenkomst hebben gesloten. De Hoge Raad heeft hierover duidelijkheid gegeven in het arrest van 20 december 2013 (ECLI:NL:HR:2013:2127).
De Hoge Raad oordeelde dat een opzegging door de werknemer zelf niet geldt als een “rechtsgeldige opzegging” in de zin van artikel 7:667 lid 4 BW. Ook bij beëindiging met wederzijds goedvinden (bijvoorbeeld via een vaststellingsovereenkomst) blijft de Ragetlieregel van toepassing. De reden hiervoor is dat bij deze vormen van beëindiging geen inhoudelijke toetsing van het ontslag plaatsvindt.
Wat betekent dit voor werkgevers?
Als een werkgever een werknemer opnieuw in dienst neemt voor hetzelfde werk na een vast dienstverband, dan moet hij bij beëindiging van dat tijdelijke contract alsnog een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of ontbinding vragen bij de kantonrechter. Dit geldt ook als het eerdere contract met instemming van de werknemer is beëindigd.
Conclusie
De Ragetlieregel biedt werknemers extra bescherming tegen ontslagconstructies. Werkgevers moeten zich ervan bewust zijn dat een tijdelijk contract dat volgt op een vast dienstverband niet zomaar kan eindigen. Zelfs als de werknemer zelf het eerdere contract heeft beëindigd, blijft de ontslagbescherming gelden.
Contact met een arbeidsrecht advocaat in Amsterdam over de Ragetlieregel: bescherming bij opvolgende arbeidsovereenkomsten
Zoek je betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaten arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over opvolgende arbeidsovereenkomsten en de Ragetlie-regel