Werkgever mag werknemer om coronatoegangsbewijzen vragen
Het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen’  is naar de Tweede Kamer gestuurd. Als deze wet wordt aangenomen, mag een werkgever werknemers, zzp’ers en vrijwilligers om een coronatoegangsbewijs (ctb) vragen.
Sanctie als geen coronabewijs wordt getoond: loonstop of ontslag
Deze wet maakt het werkgevers dan ook mogelijk om werknemers:
- een loonsanctie op te leggen
- of in het uiterste geval ontslaan
als een dergelijk coronabewijs niet wordt getoond. Het tonen van een coronatoegangsbewijs kan worden opgevat als een redelijke instructie van de werkgever. Weigert de werknemer dat, dan mag de werkgever het loon stopzetten, omdat het niet werken dan voor rekening van de werknemer komt. Maar ontslag kan uiteindelijk dan dus volgens het voorstel ook aan de orde zijn.
Werkgever mag kiezen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen
De memorie van toelichting vermeldt hier over:
Komen de werkgever en de werknemer samen niet tot een voor beide partijen bevredigende oplossing, dan kan de werkgever, als ultimum remedium, ervoor kiezen de arbeidsovereenkomst te beëindigen.’
Contact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over coronatoegangsbewijzen werkgever
Zoekt u betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, ontslag, coronatoegangsbewijzen en andere arbeidsrechtelijke onderwerpen.