Einde arbeidscontract door de werknemer en ontslagvergoeding
Onze advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht in AmsterdamĀ treedt op voor werkgevers en werknemers. Wij geven o.a. juridisch advies bij ontslag. Het komt in de praktijk voor dat een werknemerĀ zelf het arbeidscontract opzegt. Wat zijn daarvan de gevolgen? Onze specialist arbeidsrechtĀ in Amsterdam licht dit toe.
Zelf ontslag nemen
Een werknemer die zelf het initiatief neemt om het arbeidscontract te beĆ«indigen, komt meestal niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Ook komt de werknemer doorgaans geen transitievergoeding of billijke vergoeding toe. Toch kan de situatie zo ernstig zijn dat een werknemer zelf naar de rechter stapt om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. De kantonrechterĀ beoordeelt danĀ of er zodanige redenen zijn dat de arbeidsovereenkomst op korte termijn moet eindigen.
Ontslagvergoeding bij zelf opzeggen?
Het belangrijkste argument voor het verzoeken van ontbinding is normaalgesproken de aanspraak op een ontslagvergoeding. Die wordt alleen toegekend als daar een voldoende reden voor is. Rechtbank Arnhem heeft op 10 oktober 2012 aan een zieke werknemer die weigerde aan mediation mee te werken en vervolgens zelf ontbinding (ontslag) van de arbeidsovereenkomst verzocht, een hoge vergoeding toegekend. Vergoeding van kosten rechtsbijstand werd toegewezen en de werkgever werd in de kosten van de procedure veroordeeld.
Verstoring arbeidsverhouding te wijten aan werkgever
Naar het oordeel van de kantonrechter was in de ontslagprocedure komen vast te staan dat
- de relatie met de werkgever zodanig verstoord was geraakt
- dat verdere samenwerking niet mogelijk was.
Die verstoring werd geheel danwel in belangrijke mate aan de werkgever verweten.
Goed werkgeverschap bij ziekte
De werkgever wilde de āzieke- werknemer eerst in functie en salaris terugzetten. Deze opstelling getuigde niet van goed werkgeverschap, die met zich meebrengt dat
- behoedzaamheid geboden is,
- wanneer een werknemer vanwege psychische klachten (burn-out en spanningsklachten)
- niet in staat is tot het verrichten van de bedongen arbeid.
Ook werd het salaris gedurende circa een jaar tijdens ziekte niet voldaan, wat resulteerde in een kort geding tot loondoorbetaling, dat de werknemer won. Het conflict heeft zich daardoor verdiept.
Mediation bij ziekte
Dat de werknemer weigerde aan mediation mee te werken werd hem niet kwalijk genomen. Hij had voldoende aannemelijk gemaakt dat hij vanwege de voortdurende arbeidsongeschiktheid niet belast kon worden met mediation.
Naar het oordeel van de kantonrechter bestond er dan ook alle aanleiding om bij de berekening van de vergoeding correctiefactor 2 toe te passen, die uitkwam op ā¬ 112.000,00 (volgens de niet meer toegepaste kantonrechtersformule; deze is nu vervangen door de transitievergoeding en de billijke vergoeding).
Vergoeding kosten rechtsbijstand ontslagprocedure
Ook een ongebruikelijke vergoeding ter zake van kosten rechtsbijstand van ā¬ 7.500,00 werd toegewezen, hoewel de kantonrechtersformule daar niet in voorzag. Gelet op de aard en de omvang van de door de advocaatĀ van de werknemer verrichte werkzaamheden, het omvangrijke dossier en de uitvoerige correspondentie, vond de kantonrechter het gerechtvaardigd en ook billijk dat er een vergoeding voor advocaatkosten wordt toegekend. Bij toekenning van het verzochte bedrag is naar het oordeel van de kantonrechter het risico van āmajeurering van advocatendeclaratieā niet aanwezig. Tenslotte werd de werkgever veroordeeld tot betaling van de proceskosten.
Verzoek ontbinding door de werknemer bij ernstig verwijtbaar gedrag
Conclusie: als de werknemer zelf het initiatief neemt tot het beƫindigen van de arbeidsovereenkomst dan loopt hij in de meeste gevallen een WW uitkering mis. Besluit de werknemer tot het voeren van een ontbindingsprocedure bij de rechtbank, dan zal de rechtbank het verzoek tot het ontbinden van de arbeidsovereenkomst net zo beoordelen als wanneer de werkgever een dergelijk verzoek indient. Dat betekent dat er een redelijke grond moet zijn om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Met andere woorden: een dergelijk verzoek heeft alleen zin als de werknemer kan aantonen dat voortzetting van het arbeidscontract geen enkele zin heeft. Dit komt vaak voor als het salaris niet meer wordt betaald door de werkgever.
Transitievergoeding bij ontslag
Alleen in gevallen van ernstige nalatigheid of een ernstig verwijt van de werkgever, kan de werknemer (sinds de invoering van de WWZ) aan de rechtbank, om een transitievergoeding vragen. De werknemer heeft recht op een transitievergoeding als hij zelf ontslag neemt vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. De lat hiervoor ligt echter hoog. Bovendien moet de werknemer bewijzen dat de werkgever zich ernstig verwijtbaar heeft opgesteld. Dat wordt in veel gevallen niet aangenomen.
Alle omstandigheden van het geval
Voor de vraag of er sprake is van dergelijk ernstig verwijtbaar gedrag, is van belang dat de Hoge Raad op 21 januari 2022 als uitgangspunt heeft genomen dat hierbij alle omstandigheden van het geval, in onderling verband en samenhang, in aanmerking moeten worden genomen. Uit de rechtspraak volgt verder dat zowel bij de werkgever als werknemer (als hen een ernstig verwijt wordt gemaakt) er sprake moet zijn van uitzonderlijke omstandigheden. De verwijtbaarheid bij de werkgever is het spiegelbeeld van die van de werknemer.
Uitzonderlijke omstandigheden bij ernstig verwijtbaar gedrag
De werknemer kan zijn recht op een transitievergoeding alleen kwijtraken in uitzonderlijke gevallen, waarin evident is dat het tot beeĢindiging van de arbeidsovereenkomst leidende handelen of nalaten van de werknemer niet slechts als verwijtbaar, maar als ernstig verwijtbaar moet worden aangemerkt. Zie onder meer Kamerstukken II 2013/14, 33818, nr. 3, p. 34 en 40, en nr. 4, p. 15-16, en de conclusie van de Advocaat-Generaal onder 3.29-3.36.
Het gaat het hier om āuitzonderlijke gevallenā waarbij āwerkelijk onrechtā is aangedaan, waarbij het gaat om āduidelijke normen waarvan de verwijtbaarheid van die gedraging evident isā en āduidelijke en uitzonderlijke gevallen van onrechtmatige gedragingenā. De rechter moet het begrip ernstige verwijtbaarheid ook nog eens met terughoudendheid hanteren, en alleen in duidelijke gevallen aannemen dat sprake is van ernstige verwijtbaarheid. Men moet dus āfors de foutā in zijn gegaan.
Een voorbeelden van ernstig verwijtbaar gedrag aan werkgeverszijde is bij wijze van voorbeeld te vinden in de volgende uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2024:2345:
Door arbeidsongeschiktheid en motieven van werkneemster in twijfel te trekken, beschuldigingen te uiten van intimidatie, arbeidsrechtelijke maatregelen te nemen zonder deugdelijke onderbouwing en daarbij werkneemster voor de voeten te werpen dat zij het arbeidsconflict veroorzaakt, handelt werkgeefster ernstig verwijtbaar.
Juridisch advies advocaat Amsterdam opzegging arbeidscontract bij ziekte
Voor meer informatie en juridisch advies over het opzeggen (ontbinden) van een arbeidscontract door een werkgever kunt u contact opnemen met onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht in Amsterdam.