Kosten advocaat in de billijke vergoeding als schadevergoeding bij ontslag

avatar

advocaatkosten als schadevergoeding bij ontslag Advocaat Amsterdam Advocaatkosten meegenomen in billijke vergoeding als schadevergoeding bij ontslag

Advocaatkosten als onderdeel van billijke vergoeding bij ontslag.

Onze arbeidsrecht advocaat, mr. Paul Snijders, uit Amsterdam bespreekt een uitspraak waarin de advocaatkosten zijn toegewezen in een ontslagzaak als onderdeel van een billijke vergoeding (schadevergoeding).

Als een rechter uitspraak doet in een zaak bepaalt hij ook vaak of er sprake is van een proceskostenveroordeling. In de meeste gevallen moet dan de ‘verliezer’ de advocaatkosten van de ‘winnaar’ betalen omdat deze persoon de kosten eigenlijk niet zou moeten maken. In dit artikel bespreekt onze arbeidsrecht specialist een uitspraak waarin de rechter de advocaatkosten al meerekende in de billijke vergoeding. Zo’n schadevergoeding kan de rechter toewijzen als de werkgever zich ernstig heeft misdragen. Vallen advocaatkosten daar ook onder?

Seksueel intimiderend gedrag, onze arbeidsrecht advocaat bespreekt de feiten

In 2011 trad een mevrouw in dienst bij een tandartspraktijk als tandartsassistente en in 2017 kreeg zij een promotie naar praktijkmanager. Eind 2017 ging de vrouw met een andere tandarts, die overigens ook bestuurder was en daarmee ook indirect een soort werkgever, naar een cursus in Amerika waar hij haar vervolgens seksueel intimideerde. Hij gaf haar een kus op haar voorhoofd en nodigde haar uit naar zijn hotelkamer voor seks. Terug in Nederland stapte de vrouw naar haar werkgever en gaf aan niet meer met de tandarts alleen in een ruimte te willen zijn.

Eenzijdige wijziging arbeidscontract niet toegestaan

Tijdens een functioneringsgesprek later werd haar gevraagd of zij weer met de tandarts in een ruimte wilde zijn. Zij gaf aan dat ze zich daar niet prettig bij voelde. Vervolgens haalde haar werkgever haar van de functie als praktijkmanager en verlaagde hij ook haar salaris. Dit deed hij zonder toestemming van de vrouw en de voorzieningenrechter bepaalde later ook dat dit onrechtmatig was.

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding

Onze arbeidsrecht advocaat zal bespreken wat vervolgens de kantonrechter vond van het ontbindingsverzoek. Zowel de vrouw als de werkgever waren het ermee eens dat er sprake was van een verstoorde arbeidsverhouding en dat de arbeidsovereenkomst ontbonden diende te worden.

Werkgever heeft zich ernstig verwijtbaar gedragen: schadevergoeding

De rechter oordeelde dat de werkgever zich ernstig verwijtbaar had gedragen door het volgende:

  • de seksuele intimidatie;
  • onrechtmatige en eenzijdige wijzigen van de functie;
  • onvoldoende nakomen van re-integratieverplichtingen.

De billijke vergoeding, wat is dat precies?

Wanneer iemand zijn baan verliest door ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever heeft hij of zij recht op een vergoeding voor het verliezen van de inkomstenbron, de billijke vergoeding.

Advocaatkosten als schadevergoeding bij ontslag

In deze uitspraak oordeelde de rechter dan ook dat de vrouw voor ongeveer een jaar gecompenseerd werd in haar salaris, maar ook dat de advocaatkosten als vorm van geleden schade onderdeel waren van de billijke vergoeding.

Vanwege deze uitspraak over de advocaatkosten sprak de rechter verder geen aparte proceskostenveroordeling uit.

Tot nu toe waren er weinig rechters die advocaatkosten als schadevergoeding toekenden.

Kortom, wint u als werknemer een ontslagzaak, dan kan het zijn dat de rechter bepaalt dat de werkgever die de zaak verliest, ook uw volledige advocaatkosten moet vergoeden.

Contact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over schadevergoeding advocaatkosten bij ontslag

Zoekt u betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, ontslag, billijke vergoeding en advocaatkosten.

 

Advocaat Amsterdam

schadevergoeding advocaatkosten bij ontslag Advocaat Amsterdam

Call Now Button