Advocaat identiteitsfraude in Amsterdam adviseert: Ik word geconfronteerd met een schuld van een ander.
Onze advocaat contractenrecht in Amsterdam geeft juridisch advies bij identiteitsfraude. Het internet biedt veel mogelijkheden: we shoppen online, maken geld over via internetbankieren en we sluiten overeenkomsten en abonnementen via het internet. Dit levert veel gemakken op. Daar staat tegenover dat het internet ook veel gevaren voor fraude creëert. Identiteitsfraude is dankzij het internet aanzienlijk gemakkelijker geworden. Zo komt het vaak voor via identiteitsfraude een telefoon wordt gekocht, een verzekering of abonnement wordt afgesloten of dat zelfs een creditcard wordt aangevraagd. Dit kan ertoe leiden dat een bedrijf een ‘schuld’ op jou probeert te verhalen, terwijl jij nooit een overeenkomst met dit bedrijf bent aangegaan. Dit kan uiteindelijk grote gevolgen voor je hebben, bijvoorbeeld doordat het bedrijf beslag laat leggen op je inkomen, je inboedel of jouw auto. Hoe kunnen wij als jurist u bijstaan?
Hoe wordt identiteitsfraude online gepleegd?
Dankzij het internet is het makkelijker geworden om een overeenkomst af te sluiten. Je hoeft namelijk niet meer naar een winkel of kantoor te gaan. Je kunt de overeenkomst gewoon vanaf je bank aangaan. Vaak hoef je hiervoor enkel je persoonsgegevens op te geven en een á twee vakjes aan te klikken.
Dit gemak brengt echter ook grote risico’s met zich mee. Veel van de gevraagde gegevens zijn makkelijk toegankelijk; bijvoorbeeld via social media. Bovendien doen veel bedrijven (aanzienlijk) te weinig doen om de identiteit van de afnemer te controleren. De juistheid van deze gegevens wordt veelal slechts zeer beperkt gecontroleerd. Ook wordt meestal niet door bedrijven om een fysieke handtekening gevraagd, maar kan worden volstaan met een muisklik. Dit geldt zelfs voor overeenkomsten met een grote waarde. Hierdoor kan je geconfronteerd worden met een schuld van tienduizenden euro’s, terwijl je zelf nooit een overeenkomst bent aangegaan.
Een voorbeeld van een rechtszaak over identiteitsfraude met creditcards
In het verleden heb ik bijvoorbeeld een cliënt bijgestaan die werd geconfronteerd met een creditcardschuld van enkele tienduizenden euro’s. Hij had zelf nooit een creditcard aangevraagd. Een kennis had een creditcard op zijn naam aangevraagd middels identiteitsfraude. Cliënt heeft dit aan de creditcardmaatschappij medegedeeld. Desondanks is de creditcardmaatschappij – een van de grootste creditcardmaatschappijen ter wereld – een procedure tegen cliënt gestart.
Namens cliënt had ik, onder andere, het volgende aangevoerd:
- De gevraagde gegevens zijn gemakkelijk door anderen te verkrijgen, waardoor creditcard kan (te) makkelijk worden aangevraagd. Hierdoor maakt de creditcardmaatschappij identiteitsfraude mogelijk.
- Enkele van de gegevens waren onjuist. Zo waren onder meer de volgende gegevens onjuist opgegeven:
– geboortedatum;
– het inkomen;
– de werkgever;
– het emailadres;
het telefoonnummer.
- De wijze waarop de creditcard is gebruikt – zeer veel uitgaven in een korte tijd – duidt op identiteitsfraude.
- De creditcardmaatschappij doet vrijwel niets om de identiteit van de aanvrager te controleren. Zo wordt niet gevraagd om:
– een fysieke handtekening;
– bewijzen van het inkomen;
– controle van de identiteitsgegevens van de aanvrager (met uitzondering de achternaam en het rekeningnummer).
Online[1]is een vergelijkbare zaak terug te vinden. Het is niet uit te sluiten dat identiteitsfraude met creditcards veel vaker plaatsvindt.
Wat kan ik doen als ik geconfronteerd wordt met identiteitsfraude?
Word je geconfronteerd met een schuld die op jouw naam staat, maar die je nooit bent aangegaan. Meld dit dan direct bij het bedrijf die de schuld bij jou opeist (de schuldeiser). Vermoed je dat sprake is van identiteitsfraude? Doe dan ook aangifte bij de politie.
Stuurt de schuldeiser vervolgens nog steeds aanmaningen? Of start zij zelfs een procedure bij de rechtbank tegen jou? Dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen, zodat hij/zij namens jou verweer kan voeren in een procedure tegen de schuldeiser.
Ik ben al veroordeeld door de rechtbank bij identiteitsfraude. Kan ik nog iets doen?
Ben je al veroordeeld door de rechtbank? Dan is het belangrijk om snel te handelen. Als je in de procedure bent verschenen, kan je binnen drie maanden in hoger beroep. Als je niet in de procedure bent verschenen dan word je bij verstek veroordeeld. In dat geval moet je snel handelen. Je leest hier meer over in ons artikel over verzet tegen verstekvonnissen.
Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten helpt slachtoffers van identiteitsfraude. Meld uw situatie ook bij het CMI.
Contact met advocaat Amsterdam over identiteitsfraude
Zoekt u betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist contractenrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat mr. Mike van Eck voor vragen en juridisch advies over identiteitsfraude en andere contractuele onderwerpen.
[1]https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2018:1163&showbutton=true&keyword=ics&keyword=identiteitsfraude
[ratings]