Aansprakelijkheid van de werkgever bij een burn out
Volgens artikel 7:658 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is een werkgever verantwoordelijk voor schade die een werknemer oploopt tijdens het werk, tenzij de werkgever kan bewijzen dat hij zijn zorgplicht heeft nageleefd of dat de schade is veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. De Hoge Raad heeft bepaald dat dit artikel ook geldt voor psychische schade, zoals burn-out.
Bewijslast voor de werknemer bij een burn out
Het kan echter moeilijk zijn voor een werknemer om aan te tonen dat de schade door het werk is veroorzaakt, vooral bij beroepsziekten zoals burn-out. Daarom heeft de Hoge Raad de arbeidsrechtelijke omkeringsregel ingevoerd. Dit betekent dat de werknemer eerst moet bewijzen dat de schade tijdens het werk is ontstaan. Als dat is aangetoond, moet de werkgever bewijzen dat hij aan zijn verplichtingen heeft voldaan.
Uitzonderingen op de omkeringsregel
Deze regel geldt niet als het verband tussen de schade en de werkomstandigheden te onzeker is. In dat geval moet de werknemer zelf bewijzen dat de schade door het werk is veroorzaakt.
Multifactorialiteit van psychische klachten
Psychische klachten zoals burn-out kunnen door meerdere factoren worden veroorzaakt, waaronder privƩomstandigheden. Daarom moet de werknemer ook aantonen dat de klachten door het werk zijn ontstaan en niet door iets anders.
Strenge eisen aan bewijs
De rechtspraak stelt strenge eisen aan het bewijs van het verband tussen werk en ziekte, vooral bij burn-out. Het is vaak moeilijker om het oorzakelijk verband bij psychisch letsel aan te tonen dan bij fysiek letsel.
Hoe streng de rechters zijn kun je vinden in ECLI:NL:GHARL:2024:7035:
āBurn-out is een multi-causale beroepsziekte waarvan de oorzaak ook (mede) kan zijn gelegen in omstandigheden die in de priveĢsfeer van de werknemer vallen, zoals zijn persoonlijke aanleg of andere niet aan het werk gerelateerde omstandigheden. In dit geval is daar geen onderzoek naar gedaan (…) In het dossier zit geen huisartsjournaal waaruit van deze diagnose blijkt (…) Het had op de weg van [appellant] gelegen concreet met stukken onderbouwd te stellen over de duur van de burn-out en in hoeverre de huidige arbeidsongeschiktheid daarmee verband houdt (…) Het ligt op de weg van [appellant] om voldoende feiten en omstandigheden met betrekking tot zijn werksituatie te stellen op grond waarvan kan worden aangenomen dat en in hoeverre zijn klachten door zijn werk en niet door iets anders zijn ontstaan (…) Gezien de gemotiveerde betwisting door Achmea staat het niet vast dat [appellant] structureel meer uren per week werkte dan past bij een fulltime werkweek en dat sprake was van een jarenlang patroon van steeds verder opbouwende werkdruk, die ertoe leidde dat van ās ochtends vroeg tot ās avonds laat of zelfs ās nachts arbeid werd verricht. Het lag op de weg van [appellant] zijn stellingen nader te onderbouwen (…) De door hem opgestelde overzichten van door hem verrichte werkzaamheden geven geen inzage in de werkbelasting, omdat niet is gesteld, laat staan onderbouwd welke tijdsbesteding met de verschillende werkzaamheden gepaard ging (…) Gelet op zijn functie mocht overigens van [appellant] worden verwacht dat hij eventuele problemen met de werkdruk kenbaar zou maken. Dat hij dit heeft gedaan, is niet gebleken (…) Daarnaar heeft ook geen (medisch) onderzoek plaatsgevonden (…) Die conclusie is weinigzeggend waar geen onderzoek is gedaan naar factoren die de persoonlijke aanleg van [appellant] betreffen of naar psychosociale factoren buiten het werkā.
Vraag advies aan een advocaat arbeidsrecht Amsterdam
Kortom, wil jij je werkgever aansprakelijk stellen als je bent uitgevallen door een (psychische) beroepsziekte zoals burn out, dan zul je eerst genoeg (medisch) bewijs moeten verzamelen om aan te tonen dat de ziekte uitsluitend door het werk is veroorzaakt.
Contact met een advocaat in Amsterdam over aansprakelijkheid van de werkgever bij een burn out
Zoek je betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervarenĀ specialist arbeidsrechtĀ in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerdeĀ advocaten arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, zoals aansprakelijkheid van de werkgever bij een burn out.