10 tips bij (dreigend) ontslag op staande voet

avatar

8 tips bij dreigend ontslag op staande voet advocaat AmsterdamWat moet je wel of doen als werknemer als je bent ontslagen op staande voet, of als er een dreigend ontslag is? Het overkomt natuurlijk niet iedereen dat je zomaar wordt ontslagen op staande voet. Toch grijpen werkgevers steeds vaker naar dit middel. Wanneer mag dit? Ontslag op staande voet kan alleen als er sprake is van een ernstige, dringende reden. Meestal laat de werkgever dit weten in een ontslagbrief. Onze advocaten ontslagrecht in Amsterdam geven hieronder 10 nuttige tips: wat te doen als je onverhoopt wordt ontslagen op staande voet. Wat kun je het beste doen in zo’n geval? Als ervaren praktijkjurist weten onze ontslagadvocaten als geen ander hoe rechters naar ontslag kijken. 

1. Protesteer tegen het ontslag

Laat merken dat je het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Dat kan bijvoorbeeld door een kort mailtje of what’s app te sturen aan de werkgever waarin je aangeeft dat je protesteert tegen het gegeven ontslag, en dat je beschikbaar blijft voor de overeengekomen (bedongen) werkzaamheden. Zo’n berichtje kun je zelf schrijven en daar heb je geen advocaat voor nodig.

2. Let op met inleveren bedrijfseigendommen

Ook als je eigendommen van de werkgever weer moet inleveren, kun je laten merken dat je het hier niet mee eens bent. Bijvoorbeeld door aan te geven dat je ook dit onder protest doet. Laat ook goed noteren welke eigendommen je precies inlevert en in welke staat het verkeert, of maak daar alvast een foto van.

3. Blijf rustig bij (dreigend) ontslag

Blijf rustig. Maak geen stennis. Het heeft geen zin om slaande ruzie te gaan maken met jouw werkgever; schelden en dreigementen kunnen achteraf ook nog eens tegen je worden gebruikt als extra ontslagreden.

4. Stel bewijs veilig

Verzamel bewijs van alles wat mogelijk met het ontslag te maken heeft. Denk aan verslagen van functioneringsgesprekken, what’s app gesprekken, emails en foto’s die het ontslag kunnen verduidelijken en alles wat goed kan zijn voor jouw verdediging. Probeer ook, voordat je bent ontslagen, op jouw bedrijfslaptop voor jezelf alles te verzamelen wat van belang is, wat je later in de verdediging nog van pas kan komen. Meestal word je na ontslag meteen afgesloten van de bedrijfsaccounts en dan kun je nergens meer bij.

5. Wacht de ontslagbrief af

Laat het initiatief na het ontslag verder bij de werkgever. Je kunt je het beste richten op een schriftelijke bevestiging van het ontslag, dat je dan later met een advocaat arbeidsrecht in alle rust kunt bespreken. Dan kun je ook een strategie bespreken.

6. Teken geen documenten na ontslag

Teken niets. Laat je niet verleiden om allerlei documenten die jouw werkgever heeft opgesteld, te tekenen. Bijvoorbeeld een schuldbekentenis of een vaststellingsovereenkomst. Laat je niet onder druk zetten, ook doet jouw werkgever alsof deze een sterke zaak heeft.

7. Gespreksverslag

Hierop is een uitzondering: als de werkgever in het kader van hoor en wederhoor een gespreksverslag maakt, zorg er dan voor dat het verslag compleet is en dat al jouw opmerkingen en argumenten erin zijn verwerkt. Neem het desnoods mee naar huis om erover na te denken. Ook achteraf kun je er per mail nog een aanvulling op geven als het niet 100% correct is weergegeven.

8. Vraag WW aan

Medewerkers die zijn ontslagen denk er vaak niet aan om een WW uitkering aan te vragen. Inderdaad wordt zo’n uitkering vaak afgewezen als je op staande voet bent ontslagen. Maar toch heeft het UWV een eigen beslissingsbevoegdheid. Dat betekent dat er ook gevallen zijn waarin het UWV over het ontslag anders denkt dan de werkgever. In het kader van ‘nooit geschoten is altijd mis’, kun je dus gewoon na ontslag een WW uitkering aanvragen.

9. Schakel bij (dreigend) ontslag op tijd een advocaat in

Wacht niet te lang met het inschakelen van een advocaat ontslagrecht. Als je bent ontslagen heb je maar 2 maanden de tijd om aan de kantonrechter in een verzoekschrift te vragen om het ontslag te vernietigen. Hoe langer je wacht, hoe groter de druk wordt. Een advocaat kan het ontslag voor je aanvechten maar ook voor je onderhandelen of een regeling treffen. Bovendien weet hij of zij hoe je een rechter kunt overtuigen van jouw gelijk. Wacht ook niet te lang als jouw werkgever jou alsnog een vaststellingsovereenkomst aanbiedt.

10. Liegen heeft meestal weinig zin

Als je op iets betrapt bent, kun je beter je mond houden, dan gaan liegen als de werkgever in het ontslaggesprek vraagt wat er precies is gebeurd. Liegen over de reden voor ontslag kan later ook nog eens als een extra ontslagreden tegen jou worden aangevoerd. Je maakt het zelf dan nog erger dan het al is.

Contact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over dreigend ontslag op staande voet

Zoek je betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht en ontslag in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaten arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, zoals bij dreigend ontslag op staande voet.

Call Now Button