Vaststellingsovereenkomst wederzijds goedvinden per e-mail of whatsapp

avatar

wederzijds goedvinden vaststellingsovereenkomst e-mail of whatsapp advocaat amsterdamUiteengaan met wederzijds goedvinden ook geldig met akkoord per e-mail?

Een vaststellingsovereenkomst, oftewel uiteen gaan met wederzijds goed vinden, moet schriftelijk tot stand komen. In de wet is neergelegd dat een vaststellingovereenkomst alleen geldig is als deze door partijen is getekend. Maar geldt dat ook als er sprake is van akkoord door middel van e-mail of een WhatsApp bericht? In dit artikel bespreekt onze arbeidsrecht advocaat uit Amsterdam, mr. Paul Snijders, een uitspraak waarin de werknemer daardoor per abuis te laat was met zijn verzoek voor een transitievergoeding.

Werknemer na VSO te laat met zijn verzoek bij de kantonrechter?

Op grond van de wet kan bij de kantonrechter een verzoek worden ingediend tot het toekennen van een transitievergoeding. Dit dient te gebeuren binnen drie maanden nadat de arbeidsovereenkomst tussen partijen is geëindigd. Volgens onze arbeidsrechtspecialist diende de werknemer zijn verzoek in bij de rechter op 5 september 2022. Hij was het niet eens met zijn werkgever over de datum van beëindiging door een VSO (vaststellingsovereenkomst). Volgens de werknemer is dit getekend op 6 juni 2022 en volgens de werkgever is dit al gebeurd op 1 mei 2022. Het laatste zou betekenen dat de werknemer te laat is met zijn verzoek bij de kantonrechter.

Vervaltermijn transitievergoeding na uiteengaan met wederzijds goedvinden

De termijn van drie maanden strekt, volgens onze arbeidsrechtadvocaat, ter bescherming van de belangen van partijen. Het is bedacht zodat partijen niet voortvarend gaan procederen over een transitievergoeding.

Vaststellingsovereenkomst: schriftelijk ondertekende overeenkomst

Voor de geldigheid van een vaststellingsovereenkomst geldt dat een dergelijke overeenkomst schriftelijk is. Dit is volgens de werknemer niet gebeurd. De rechter oordeelde dat vaststaat dat er geen schriftelijk ondertekende vaststellingsovereenkomst is.

Schriftelijk akkoord VSO per e-mail of whatsapp-bericht

Anders dan de werknemer was de rechter echter van oordeel dat ten aanzien van het schriftelijkheidsvereiste en de totstandkoming van een beëindigingsovereenkomst niet altijd een handtekening is vereist, maar onder omstandigheden ook kan worden volstaan met een schriftelijk akkoord per e-mail of whatsapp-bericht. De werknemer was per mail akkoord gegaan met de inhoud van de vaststellingsovereenkomst en met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Beëindigingsdatum en de inhoud van wederzijds goedvinden nooit ter discussie gesteld

Volgens onze arbeidsrechtspecialist was het voor de rechter ook van belang dat de vaststellingsovereenkomst op 15 maart 2022 al was opgestuurd naar de werknemer. Daarna is telefonisch contact geweest over de inhoud. Op 17 maart 2022 had de werknemer gereageerd op de mail met “akkoord”. Ook in de whatsapp-berichten werd door de werknemer meermaals bevestigd dat hij de vaststellingsovereenkomst had ondertekend. De beëindigingsdatum en de inhoud ervan zijn nooit ter discussie gesteld. De rechter stelt de beëindigingsdatum dus vast op 1 mei 2022.

Verzoek transitievergoeding na VSO afgewezen

Het verzoek van de werknemer voor een transitievergoeding is dus afgewezen, omdat hij wel akkoord was gegaan met de beëindiging door middel van een e-mail waardoor de arbeidsovereenkomst met een VSO was beëindigd.

Contact met advocaat arbeidsrecht in Amsterdam over transitievergoeding na uiteengaan met wederzijds goedvinden

Zoek je betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, VSO en transitievergoedingen.

 

 

Ontslagregeling met wederzijds goedvinden regelen advocaat amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advocaat Amsterdam

Call Now Button