Ontslag in proeftijd na eerdere stageovereenkomst of arbeidscontract

avatar

ontslag proeftijd advies advocaat Amsterdam stage arbeidscontractIs een proeftijdbeding na eerdere stageovereenkomst geldig?

Onze advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht in Amsterdam geeft als specialist arbeidsrecht juridisch advies over ontslag in de proeftijd. Stel, je loopt stage vanuit school, ze zijn blij met jou als stagiair(e) en willen je na afloop van jouw contract in vaste dienst nemen. Alles loopt gesmeerd: even een arbeidsovereenkomst tekenen en je kunt aan de slag! Maar dan neem je je arbeidsovereenkomst door en zie je een proeftijd van één of twee maanden. Logisch toch denk je?

Arbeidsovereenkomst en proeftijd

Bij vrijwel elke arbeidsovereenkomst die je aangaat zit een proeftijd. Nou het is toch niet zo heel logisch, want een proeftijd is namelijk bedoeld om iemand op de ‘’proef’’ te laten werken. Het doel daarvan is om werkgever en werknemer kennis te laten maken met elkaar. Een werkgever kan dan bekijken of de werknemer bevalt en de werknemer kijkt of de baan echt leuk is. Als één van de twee niet tevreden is mag de arbeidsovereenkomst worden beëindigd zonder reden.

Proeftijd na een stage, mag dat?

Als je na je stage een werkaanbod krijgt zou je dus denken dat de proeftijd dus niet hoeft, omdat je elkaar al kent. Mag een proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst na een stageovereenkomst wel of niet?

De rechters denken hier verschillend over.

Dezelfde identiteit als de daarop volgende arbeidsovereenkomst

In een uitspraak van het Gerechtshof ‘s-Gravenhage ging het over een student(e) die een kappersopleiding volgde, daarvoor één dag per week stage liep bij een kapperszaak en eenvoudige werkzaamheden verrichtte zoals het wassen en vegen van haren. In deze uitspraak is geoordeeld dat de proeftijd van één maand die is opgenomen in de arbeidsovereenkomst wel rechtsgeldig is, doordat de stageovereenkomst niet dezelfde of nagenoeg dezelfde identiteit had als de daarop volgende arbeidsovereenkomst. Het hof vond het in deze situatie namelijk belangrijk dat de werkzaamheden die zouden worden uitgevoerd meer zouden moeten zijn dan alleen de werkzaamheden die zijn uitgevoerd tijdens de stageperiode en ook meer verantwoordelijkheid zouden vragen.

Ook het feit dat het maar ging om één dag in de week voor zes maanden, de student een bijstandsuitkering heeft ontvangen tijdens deze periode en geen loon heeft ontvangen telde mee in de overweging van het hof.

Verricht in het kader van een arbeidsovereenkomst en niet voor het verwerven en/of uitbreiden van eigen kennis en ervaring

In een andere uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant ging het om een studente een éérste stage liep. Na het aflopen van deze stage verrichte zij aansluitend werkzaamheden als bedrijfsleidster. Vervolgens liep zij een tweede stage en ontving tijdens deze stage ook nog loon. In dit geval is geoordeeld dat er sprake is van een opvolgende arbeidsovereenkomst voor de functie bedrijfsleidster. Daardoor was de proeftijd nietig. De kantonrechter vond namelijk dat de werkzaamheden, ondanks dat zij studeerde, zoals het schilderen van muren en het uitpakken van meubels waren verricht in het kader van een arbeidsovereenkomst en niet voor het verwerven en/of uitbreiden van haar eigen kennis en ervaring. Ook werkte zij meer dan 20 uur per week.

Artikel 7:652 lid 8 sub d BW bepaalt dat een proeftijdbeding nietig is, indien het beding is opgenomen in een opvolgende arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en dezelfde werkgever, tenzij die overeenkomst duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werknemer eist dan de vorige arbeidsovereenkomst.

Werkzaamheden die gelijk zijn of gelijkenissen hebben met de werkzaamheden uit de arbeidsovereenkomst

Het is dus van belang voor de vraag of een proeftijdbeding in jouw arbeidsovereenkomst mag of de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd gelijk of gelijkenissen heeft met de werkzaamheden die je zal uitvoeren met de arbeidsovereenkomst. Tot slot dien je deze werkzaamheden niet alleen te hebben uitgevoerd voor het verwerven en/of uitbreiden van je eigen kennis, maar ook in het voordeel van je werkgever.

Boete voor vakantieverhuur B&B (AirBnB) advocaat AmsterdamContact met advocaat arbeidsrecht Amsterdam over ontslag in proeftijd

Zoekt u betrokkenheid en een direct, persoonlijk contact met een ervaren specialist arbeidsrecht in Amsterdam? Bel onze gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslagrecht voor vragen en juridisch advies over arbeidsrecht, ontslag, proeftijd en andere arbeidsrechtelijke onderwerpen.

 

[ratings]

Call Now Button